Nowe rekomendacje dla wrocławskich szkół!

Wrocławskie placówki edukacyjne jako jedne z pierwszych w Polsce mogą skorzystać z „księgi zdrowego żywienia”. W materiałach znajdują się między innymi wskazówki dotyczące przygotowywania ofert i umów z firmami cateringowymi, rekomendacje żywieniowe oraz przykładowe jadłospisy.

Pojawiły się nowe rekomendacje oraz zmiany dotyczące funkcjonowania w placówkach edukacyjnych żywienia prowadzonego przez firmę cateringową:

  • rekomendacje dotyczące funkcjonowania w placówkach edukacyjnych żywienia prowadzonego przez firmę cateringową,
  • 2 wzory protokołu kontroli posiłków (zwykły i rozszerzony),
  • wzór oświadczenia,
  • jadłospisy wraz z opisem produktów,
  • wykaz dodatków do żywności niewskazanych w diecie dzieci.

Dodatkowo, prosimy zwrócić uwagę na następujące aspekty:

  • nowy wzór do zastosowania w procedurach przetargowych,
  • termin wyboru wykonawcy,
  • współpraca w przygotowaniu dokumentacji przetargowej,
  • podnoszenie jakości usługi poprzez regularną kontrolę,
  • wytyczne dotyczące dzieci z cukrzycą w przedszkolu i szkole.

Jednocześnie we współpracy ze specjalistami z Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu Przyrodniczego opracowane zostały następujące załączniki do powyższych wytycznych:

  • Jadłospisy dla wrocławskich przedszkoli wraz z opisem produktów,
  • Jadłospisy dla wrocławskich szkół podstawowych wraz z opisem produktów,
  • Jadłospisy dla wrocławskich szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych wraz z opisem produktów.
  • Wykaz dodatków do żywności niewskazanych w diecie dzieci.

Mamy nadzieję, że wszystkie materiały stanowią dla Państwa cenne źródło wsparcia w zakresie organizacji zdrowego i racjonalnego żywienia dzieci w placówkach edukacyjnych. Zachęcamy do dzielenia się nimi w jak najszerszym gronie.

Załączniki: 
Tagi: