Aktualności

Subscribe to RSS - Aktualności

Warsztaty żywieniowe - niejadek i alergik w przedszkolu i szkole

Okazuje się, że prawdziwym wyzwaniem w żywieniu zbiorowym jest nie tylko przygotowanie posiłków, które zaspokoją potrzeby dzieci, ale również zachęcenie dzieci do spróbowania nowych potraw, jedzenia zdrowych posiłków podawanych w przedszkolu lub szkole.  Nawyki żywieniowe, psychologia jedzenia ma kluczowe znaczenie, aby móc rozwiązać taką sytuacje i pomóc dziecku oraz rodzicom. Dodatkowo, co raz częściej borykamy się z sytuacją kiedy dziecko wymaga diety eliminacyjnej, co wymaga przygotowania potraw, które odpowiednio  urozmaicą dietę dziecka.

"Aktywnie, zdrowo, na sportowo" - ruszyła druga edycja certyfikacji przedszkoli i szkół

Ruszyła II edycja naboru do certyfikacji placówek edukacyjnych w zakresie promowania aktywności fizycznej "Aktywnie, zdrowo, na sportowo". Weź udział i pokaż, że Twoje przedszkole lub szkoła przywiązuje szczególną uwagę do promocji aktywności wśród dzieci, młodzieży i rodziców! Na zgłoszenia czekamy do 23 lutego.

Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży.

Dzieci i młodzież powinny jeść posiłki o stałych porach dnia. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych. Regularne żywienie sprzyja prawidłowej sprawności umysłowej i fizycznej organizmu. Szczególnie ważne jest prawidłowo skomponowane pod względem odżywczym pierwsze śniadanie, które jest niezbędne do właściwego rozwoju organizmu.

Tradycja i magia przy wspólnym stole

Wielkimi krokami zbliżają się najbardziej rodzinne i oczekiwane dni w naszym kalendarzu – Święta Bożego Narodzenia. Przygotowania do wigilijnej kolacji i czas spędzany z bliskimi przy wspólnym stole sprawiają, że jest to magiczny moment w roku. Smak wigilijnych dań tworzy niepowtarzalny charakter tego wyjątkowego wieczoru i jest nieodzownym elementem, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Zgodnie z polską tradycją wigilijne potrawy są bezmięsne, a jednym z ich głównych składników są produkty zbożowe.

Wrocławskie placówki oświatowe odebrały certyfikaty za promocję aktywnego stylu życia

Głównym tematem VI Konferencji szkoleniowej dla koordynatorów ds. promocji zdrowia, która odbyła się 13 grudnia 2017 r. w Hotelu Ibis Styles była profilaktyka HIV/AIDS oraz promocja zdrowia. Organizatorem Konferencji był Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego. W konferencji wzięło udział około 200 osób związanych z promocją zdrowia w środowisku szkolnym.

mat. organizatora

VI Konferencja szkoleniowa pt. "Promocja zdrowia i profilaktyka HIV/AIDS"

Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego wraz z Wydziałem Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia zapraszają do udziału w VI Konferencji szkoleniowej programu “Szkoła w Formie” pod hasłem “Promocja zdrowia i profilaktyka HIV/AIDS”.  Odbędzie się ona 13 grudnia 2017 roku w hotelu IBIS Styles przy pl. Konstytucji 3 Maja nr 3 w godz. 9:00-13:30.

Strony